Без категория

Интересни исторически факти за бялата дъвка.

Интересни исторически факти за Бялата Дъвка.

Намерени са доказателства, че още през неолита, хората са употребявали дъвката, заради нейните вълшебни качества.

Мастиковата смола е позната като Съкъз или може да я срещнете под името  ” Сълзите на Хиос” и се добива от храстовидното дърво Pistacia lentiscus, като се прави разрез в самото дърво. Тогава смолата потича, но под въздействието на слънчевата светлина и въздуха постепенно се втвърдява и придобива форма на зърна. Характеризира се с жълт цвят, който се променя в момента, в който я сложите в устата. Вкусът и е горчив, но постепенно отминава. Разпространена е в средиземноморските страни и на територията на днешна Азия. Името и Мастикс, преведено от гръцки означава смола.

За производството и остров Хиос е получил “Защитен знак за произход” в ЕС. Сдружението от средновековни села в южната част на острова е известно под името “Мастикокория” и осъществяват завидна организация и контрол за добива и.

Музей на мастикса има в селището Пирги!

Във времето на османското владичество в Хиос, медицинската дъвка е струвала колкото златото. Кражбата на мастикс е била наказвана със екзекуция. Още 5 в. Пр.н.е. Хипократ споменава в своите трудове за мастикова смола – бяла дъвка и препоръчва да се използва в комбинация с мед против простуда. Бялата дъвка е богата на антиоксиданти, има антимикробно и противовъзпалително действие, притежава противогъбични свойства и подобрява кръвообращението.

В миналото е използвана срещу ухапвания от змии, а днес успешно се прилага за профилактика на храносмилателната система, при настинки, вируси и бронхит, срещу лош дъх, спазми, колит и гастрит. Хиоската дъвка се ползва и за отслабване. Един грам от Мастикса се приема на гладно сутрин. Лечебните и свойства подобряват обмяната на веществата и действат целебно на организма, а за кожата е най – големия подмладяващ елексир.

Бяла дъвка в козметиката

Уникалната смола Мастикс притежава изключителни противовъзпалителни, дълбокоподхранващи, стягащи  и хидратиращи кожата свойства. Лифтира контура на лицето! При редовна употреба на крем с Бяла дъвка, се стимулира производството на собствен колаген. Забавят се процесите на стареене и се изглаждат фините и дълбоките бръчки. Съдейства за регулиране на себума, като намалява акнето и черните точки. Козметиката, която съдържа екстракт от бяла дъвка възвръща младия и здрав вид на лицето.

Знаете ли, че още през периода на Римската империя богатите жени са ползвали козметика с екстракт от вълшебната бяла дъвка, за да поддържат кожата си красива!?

За пореден път се убеждаваме, че природата е най – добрия творец!

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *